Transitievergoeding kleine werkgevers gewijzigd

Bent u een werkgever met een klein bedrijf en kunt u de berekende transitievergoeding voor een of meer werknemers niet betalen? Dan komt u misschien in aanmerking voor de overbruggingsregeling transitievergoeding. Voor de berekening van de transitievergoeding hoeft u dan de dienstjaren voor 1 mei 2013 niet mee te tellen. Per 1 januari 2019 zijn de voorwaarden gewijzigd.

Voorwaarden per 1 januari 2019
1. U dient een ontslagaanvraag in vanwege een slechte financiële situatie, eventueel gecombineerd met andere bedrijfseconomische redenen.

2. U bent een kleine werkgever: u heeft (samen met eventuele andere ondernemingen in een groep) gemiddeld minder dan 25 werknemers in dienst. Het gaat hierbij om de periode van 1 juli tot en met 31 december in het jaar voordat de ontslagaanvraag is ingediend.

3. Het gemiddelde nettoresultaat over de 3 boekjaren vóór het boekjaar waarin de ontslagaanvraag is ingediend, is lager dan 0.

4. De waarde van uw eigen vermogen was maximaal 15% van uw totale vermogen aan het einde van het boekjaar. Het gaat dan om het boekjaar vóór het boekjaar waarin de ontslagaanvraag is ingediend.

5. De waarde van uw vlottende activa was lager dan uw schulden aan het einde van het boekjaar vóór het boekjaar waarin de ontslagaanvraag is ingediend. Het gaat daarbij om schulden met een resterende looptijd van maximaal 1 jaar.

Ontslagaanvraag voor 1 januari 2019 ingediend?
Als u de ontslagaanvraag heeft ingediend vóór 1 januari 2019, dan gelden voor deze aanvraag nog de oude regels bij punt 3 en 4:

3. Het nettoresultaat over de 3 boekjaren vóór het boekjaar waarin de ontslagaanvraag is ingediend, is lager dan 0.

4. De waarde van uw eigen vermogen was negatief aan het einde van het boekjaar. Het gaat dan om het boekjaar vóór het boekjaar waarin de ontslagaanvraag is ingediend.

Tip: De voorwaarden voor de overbruggingsregeling transitievergoeding voor kleine werkgevers zijn ten opzichte van 2018 versoepeld. U komt dus eerder in aanmerking. In het formulier Aanvraag ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische redenen vraagt u een verklaring aan voor toepassing van de overbruggingsregeling. Dit kan alleen als u een slechte of slechter wordende financiële situatie als reden voor het ontslag heeft aangegeven.

Deel dit bericht