Voordelig elektrisch rijden: fiscale truc

De Belastingdienst heeft volgens het Financiële Dagblad de volgende fiscale truc goedgekeurd bij een Haarlems bedrijf. Een werknemer sluit een private leaseovereenkomst af voor een elektrische auto. Met het contract gaat hij naar zijn werkgever. Die neemt de leasekosten op zich in ruil voor een gelijk bedrag aan bruto loon. De werkgever past 4% bijtelling toe voor privégebruik van de auto door de werknemer. Hoe pakt dit uit?

Rekenvoorbeeld werknemer
Een werknemer met een brutoloon van € 3.500 leaset voor € 466 per maand een elektrische auto. De werkgever kan die € 466 in ruil voor brutoloon onbelast vergoeden. De kosten van de werknemer zijn dan slechts € 256. Hij heeft een voordeel van € 210 door de omzetting van bruto- naar nettoloon. Er is wel een 4% bijtelling voor privégebruik.

Voordeel
Het voordeel voor de werknemer is uiteraard afhankelijk van de specifieke situatie. De werkgever heeft ook voordeel: een lager brutoloon betekent minder sociale premies en minder vakantiegeld.

Let op: Deze goedgekeurde oplossing is recentelijk in de krant verschenen.Binnenkort worden er Kamervragen over gesteld. Wilt u de methode ook gebruiken? Dan is het zinvol dit tevoren af te stemmen met de Belastingdienst.

Deel dit bericht